top of page
Search

Gebruik social media tijdens de coronacrisis – 7 Tips

Door de coronacrisis is men veel meer de kracht van online gaan zien. Shoppen via internet stijgt in populariteit, er verschijnen meer webwinkels en bedrijven die al online actief waren zien een belangrijke omzetgroei.

De horeca is hard getroffen, maar ondernemers zien ook de kansen om creatief te zijn. Een nieuw concept waar horecaondernemers hun voordeel mee doen is het gebruik van kleine, gerichte acties. Deze acties zorgen ervoor dat je bedrijf zichtbaar blijft en niet helemaal stilstaat tijdens deze periode. Er zijn goede voorbeelden te vinden, vooral met gebruik van social media.

Hoe kan jij social media inzetten? Een paar ideeën:

Algemeen

Richtlijnen

Ten eerste, een paar algemene richtlijnen. Blijf altijd actief op social media. Dat is ontzettend belangrijk. ‘Out of sight is out of mind’. Laat mensen een kijkje achter de schermen nemen, reageer op comments en berichten. Post vaak (minimaal 3x per week) en maak (minimaal om de dag) gebruik van stories.

Samenwerking

Lokaal

Heb jij de lekkerste appeltaart en is je buurman een barista-koning? Kijk of jullie elkaar kunnen versterken, bijvoorbeeld door je in het weekend samen te presenteren voor een afhaal-combinatie. Een korting hoeft niet eens, het gaat erom dat er lekkere combinaties worden gemaakt en dat die (online) zichtbaar zijn. Tag elkaar in jullie jullie berichten op social media zodat je allebei kan profiteren van meer bereik. Verzin een eigen hashtag en gebruik #supportyourlocal

Influencer

Je hoeft niet een (dure) samenwerking aan te gaan met een celebrity, denk meer aan de ‘echte’ fans. Als jouw gasten een post plaatsen van een heerlijke maaltijd en jullie taggen dan gaan hun volgers dat zien en komen ze zo op een laagdrempelig manier in contact met jouw bedrijf. De ‘micro-influencer’ scoort het hoogst als het om betrouwbaarheid gaat. Mensen hebben veel meer vertrouwen in de mening van een goede bekende dan van een celebrity, maak daar gebruik van!

Speel in op behoeftes

Betrokkenheid

Gasten kunnen niet naar jouw bedrijf om van de sfeer of het uitzicht te genieten. Hoe kan je ervoor zorgen dat jouw bedrijf toch deel uit kan maken van hun leven? Weet je het niet? Vraag het aan ze! Dat kan bijvoorbeeld via een poll op je Instagram stories. Laat mensen bijvoorbeeld tussen 2 menu-items kiezen, of stemmen op hun favoriete dessert.

Een ideetje

De ‘zondag box’. Gasten kunnen zondagochtend een ontbijtbox met korting komen afhalen. De items daarvan zijn samengesteld aan de hand van de resultaten van jouw poll. Dit zou je om de week kunnen herhalen, met wisselende inhoud van de ontbijtbox. Misschien ontdek je dat jouw doelgroep ook belangstelling heeft voor een borrelbox, of een box speciaal voor de kinderen.

Maak het gemakkelijk

Vindbaar zijn

Menu: Zorg ervoor dat de (eventueel aangepaste) menukaart makkelijk te vinden is. Op Instagram kan je bijvoorbeeld een reeks stories kiezen en als ‘story highlight’ opslaan als een soort button. Dit komt direct onder je profiel te staan.

Contact: Zorg ervoor dat je goed te bereiken bent, stel je messenger in op Facebook en maak je CTA button ‘stuur bericht’. En/of maak gebruik van WhatsApp.

Actueel: Laat mensen weten wanneer je open bent. Openingstijden kun je op Facebook instellen, plaats ook een post. Vergeet niet je website en Google.

Activeer je gasten

Interactie

Door meer interactie wordt je bereik groter en voelen mensen zich meer betrokken. Ook worden je posts door het algoritme vaker weergegeven. Leuke spelletjes komen hier goed van pas. Zo kun je bijvoorbeeld ingrediënten laten zien en mensen laten raden wat voor taart er gebakken gaat worden, of vraag mensen om iemand te taggen die een ontbijt op bed verdient etc… Je scoort nog meer punten als je daadwerkelijk het ontbijtje komt brengen, et voila, dan heb je ook gelijk weer super leuke content om te posten!

Ga LIVE

Kijkje achter de schermen

Mensen vinden het leuk om een kijkje achter de schermen te kunnen nemen, daar is social media een goede tool voor. Hoe transparanter, hoe beter. Denk bijvoorbeeld aan een LIVE kook-workshop, of cocktails mixen etc. Laat je gasten zien hoe jouw kok zijn signature dish bereidt. Je zou ook aan een reeks filmpjes kunnen denken, bijvoorbeeld op IGTV, met LIVE wordt nog leuker door mensen in real-time mee te laten doen.

Klantenrelaties

Community

Iets doen voor een ander of belangeloos ergens aan bijdragen wordt door iedereen gewaardeerd. Laat het zien via social media als je bijvoorbeeld de hardwerkende verpleegster in jouw buurt een gratis lunch geeft, of als je gratis een taart bezorgt bij een bejaardentehuis. Je kunt ook een kleine actie beginnen, of op andere manieren laten zien je het belangrijk vind om iemand een steuntje in de rug te geven in deze tijden. Gemeenschapszin geeft een binding met je gasten.

Mensen houden van feel-good content. Zo blijf je top-of-mind en help je iemand, win-win!


0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page