top of page
Search

Q&A met Suzi, de personal shopper


Als personal shopper is Suzi uitgegroeid tot de meest toonaangevende autoriteit in haar vakgebied. Spots & Stripes was benieuwd naar haar social media strategie.Ik denk niet aan een plan of aan een manier waar ik mijzelf wil neerzetten.


Dus, je bent 17 jaar geleden begonnen, vertel, hoe zag jouw marketing plan er toen uit?


Niet! Maar ik was toen wel snel begonnen met een website. Ik had geen idee waar ik moest beginnen, mijn man Wouter zei toen dat ik een website nodig had en dat hij ervoor ging zorgen dat ik vindbaar zou zijn, en dan komen de klanten vanzelf. Dat was eigenlijk toen het enige plan. Dus in eerste instantie hebben we veel gedaan met SEO, en voordat we met AdWords aan de slag gingen hebben we wel de juiste zoektermen gebruikt. Dat heeft toen wel direct voor heel veel traffic gezorgd. Ik geef nog steeds 17 jaar later een bedrag per maand uit aan Google Adwords om goed vindbaar te blijven.


Het viel mij op dat je inderdaad op de eerste pagina staat als ik zoek naar ‘personal shopper’, dus je bent op Google goed vindbaar.


Inderdaad ik sta niet als de eerste maar dat hoeft ook niet voor mij. Er zijn partijen die blijkbaar meer geld willen uitgeven om hoger in de rankings te staan, maar ik heb ook mijn natuurlijke zoekresultaten. Ik denk wel van ja, als je goed bent dan ben je gewoon goed en dat wordt bewezen door je successen en dat je op verschillende plekken wordt benoemd - dus aan allerlei kanten word ik zo goed belicht.


Dus het is een deel betaald als adwords, en voor de rest heel veel organisch, gewoon door het actief zijn als professional met je klanten, op tv etc?


Ja precies!


En wanneer werd je actief met social media?


Ik begon met Facebook in 2012 - dat was toen echt ‘the place to be’. Ik heb toen de mensen op mijn privé account op Facebook laten weten van “hey ik heb een business pagina en like mijn nieuwe page” maar ik heb toen ook wat geboost, getarget op mijn doelgroep. Daar heb ik toen wel veel paginalikes uit gekregen, maar ik vraag mij af hoe actief die mensen echt zijn op mijn business pagina. Ik had toen in 2012 ook een Instagram account aangemaakt maar pas in 2017 werd ik daar actief op.


Heb je via social media klanten gekregen?


Ik denk direct 2 klanten of zo. Ik denk dat klanten eerst echt actief op zoek gaan naar een personal shopper, op Google, en dan bij mij terechtkomen.


Dus de besluitfase, de customer journey, daar maakt social media een deel van uit?


Ja zeker. Op mijn website is mijn blog gewoon gelinkt naar mijn Instagram. Ik hoor ook vaak van klanten “Ik heb toen op je social media gekeken en zag ik dit of dat” . Daar zien ze iets wat ze aanspreekt, en kiezen ze voor mij.


Je social media is dus niet ‘ingericht’ om klanten te krijgen zeg maar, maar maakt deel uit van je branding.


Ja jij ziet het zo! Ik heb helemaal geen voorbedachte rade. Ik denk niet aan een plan of aan een manier waar ik mijzelf wil neerzetten. Ik laat alleen maar zien dat ik lekker bezig ben, hoe ik bezig ben, en daarmee laat ik zien wie ik ben. Ik maak wel leuke frisse keuzes - bewust -. Maar ik had geen, en heb nog steeds niet echt een plan daarvoor.


Maar je bent wel bewust bezig zeg je net, dus je gooit niet zomaar van alles online. Je gebruikt het als een soort documentatie tool, je laat zien wat je doet. Op een authentieke manier.


Ja, klopt, heel authentiek. Ik weet niet of het origineel is maar wel authentiek.


Als ik kijk naar andere personal shoppers, of mensen in de mode zeg maar, dan zie ik vaak dat ze iemand anders, vaak een professionele fotograaf, of misschien een ongelukkige vriend, inzetten voor het maken van foto’s van hunzelf. Jij doet dat toch wel anders.


Ja klopt, het is zo begonnen op een laagdrempelige manier. Maar zou houd ik het ook omdat dat gewoon bij mij past. Ik wil klanten aantrekken die bij mij passen zodat ik ook bij hun pas.


Naast dat social media een deel uitmaakt van je customer journey, wat betekent het voor jou als persoon?


Ik vind het oprecht ook heel leuk. Ik merk dat mensen er blij van worden. Als ik een foto post van een leuk setje met mijn tanden bloot, dan komen er veel positieve reacties op. Ik geloof dat het blij maken van mensen, het mensen inspireren, dat dat een reden voor mijn bestaan is. Ik wil positiviteit en een lichte energie doorgeven. Het gaat niet om mij, het gaat om een gevoel.


Dus wat je doet voor je werk, mensen een goed gevoel geven via kleding, dat bereik je nu ook via social media.


Ja zeker. Dat doe ik ook in mijn dagelijkse leven. Dat ik iemand even positief aanraak, niet per se letterlijk ha ha, maar dat doe ik graag ja.


En op zakelijk vlak is social media ook zeker positief voor jou. Het ondersteunt jouw positie als een ware professional in je vakgebied. Je laat zien dat je lekker bezig bent, dat je goed bent ik wat je doet, dat je klanten blij zijn.

Klopt. Mensen vragen zich nog steeds af - kun je zo wel je brood verdienen? - zo kan ik het laten zien. Niet op zo'n manier van ‘kijk mij lekker bezig zijn’ maar ik laat mijn succes zien én het onderstreept dat ik een autoriteit ben op mijn vakgebied


Dus je zit op Facebook en Instagram, merk je een verschil tussen de platformen? Welke werkt het beste voor jou?


Ik merk vooral op Facebook dat ik over het algemeen word gevolgd door mensen die van mode houden, maar niet ‘modisch’ zijn. Bij Instagram merk ik dat er veel meer de ‘hipsters’ zitten maar ook veel meer de brands - dus echt de winkels en shops. De reacties verschillen ook! Op Facebook zou ik veel sneller een negatieve reactie krijgen dan bij Instagram.


Instagram lijkt dus beter bij jou te passen, als highly visual social media platform, maar ook als doelgroep. Post je dan dezelfde berichten op beide platforms?


Ja eigenlijk wel. Ik maak ook geen gebruik van een posting tool of zo. Ik wil het makkelijk houden voor mijzelf, niet te veel gedoe.


Welke soort post werken het beste voor jou?


Nou ik merk dat mensen sowieso niet echt lezen, dus ik doe er weinig tekst bij. Maar de posts waarin ik een paar outfit keuzes laat zien met een kopje ‘help ik kan niet kiezen’, wordt veel op gereageerd. De enige soort posts eigenlijk waar ik wel iets meer bij schrijf zijn de make-over posts, daar vertel ik wat over de klant. Maar dat is een heel ander soort post.


Reageer je dan ook vaak terug op mensen?


Ja ik vind het wel belangrijk dat als iemand de moeite neemt om echt iets te schrijven dat ik dan wel iets terug schrijf. Hoeft niet veel te zijn.


En nog even over jouw content. Zijn er dingen die je hebt geprobeerd die niet zijn gelukt?


Ik begon ook ooit met blogs schrijven, over trends of tips, maar daar gaat heel veel werk inzitten. Ik werd er ook niet blij van. Het was ook te langdradig.


Maar doe je dat dan nog wel, trend spotting of zo?


Heel af en toe wel, als iets mij opvalt en als ik het leuk vind. Maar alleen via foto’s. Ik wil er maar echt 2 minuten werk aan hebben.


Hoe kom je aan je volgers? Ben je daar actief naar op zoek?


Ik ben niet actief op zoek nee. De meeste klanten zijn mij gaan volgen nadat ik hun heb geholpen, want zij willen nog wel geïnspireerd worden. Ik wil niet zomaar volgers hebben om volgers te hebben. Zoiets als een winactie - like en deel bla bla - dat is niks voor mij. Ik heb liever dat mensen uit eigen beweging bij mij gekomen zijn. Ik gebruik wel hashtags op Instagram, maar dat zou ik veel beter kunnen doen waarschijnlijk. Ik zie dan ‘OOTD’ als optie bij wat ik post, geen idee wat het is. Ik kijk dan en ik zie allemaal mensen die hun outfit laten zien, blijkbaar wordt de hashtag zo’n 350 miljoen keer gebruikt - maar ja die gebruik ik dan niet als ik niet weet wat het is.


OOTD? Is dat niet ‘Outfit of the day’?


Ha ha ha ! Oh, lachen. Dus zo erg ben ik. Nou, dan mag die erbij. Maar ik kies de hashtags niet echt bewust of zo.


Je zei net dat brands je zijn gaan volgen op Instagram in de hoop dat je hen ging taggen, qua samenwerking, heb je daar ooit iets mee gedaan?


Nee. Er zijn wel bepaalde winkels die mij belonen als ik bij ze koop, maar voor social media heb ik geen afspraken. Ik vraag nooit een brand om een vergoeding voor iets op social media. Als dat wel een keer gebeurt dat vind ik dat super leuk, maar het is zeker niet mijn doel. Toen met Corona, toen de winkels nog open waren en ik een volle agenda had, heb ik ontzettend veel winkels en merken gepromoot in mijn eigen posts, gewoon om die winkels te helpen, zodat zij onder de aandacht bleven. Ik kreeg laatst een appje van een winkel eigenaresse in Den Bosch die het heel zwaar had al sinds de eerste lockdown, en zij vroeg aan mij “Kan ik jou tegen betaling vragen om een paar van mijn items te showen? En je mag ze ook houden, zeg maar wat dat kost.” Ik dacht echt van ‘Ja ik ga je toch niet om geld vragen!’ Als het iets is waar ik blij van word dan hoef ik het niet eens te hebben maar dan post ik het wel om te helpen. Het is gewoon de ander iets gunnen.


Dat is wel mooi. Jouw authenticiteit en integriteit staan voorop.


Ik weet dat als ik anders was ingesteld, meer commercieel , dat ik veel meer uit social zou kunnen halen. Maar inderdaad, mijn social media keuzes staan dicht bij wie ik ben.


Heb je nog advies voor medeondernemers?


Ik denk niet dat ik daar op professioneel vlak veel kan zeggen. Ik ben professioneel in wat ik doe, niet in social media. Mijn enige manier is om zo dicht mogelijk bij mijzelf te blijven. Maar ik denk niet dat dat een heel goed advies is… de meeste die social media willen inzetten, hebben daar commercieel doeleinden mee, dan moet je het niet doen zoals ik het doe.


Of misschien wel, het maakt tenslotte wel deel uit van je customer journey. Zonder dat je dat bewust doet, heeft het wel invloed. Denk je dat social media toch onmisbaar is?


Ja dat denk ik wel. Het is een zo ontzettende sterke tool die je kunt inzetten om meer bereik te krijgen. Zeker nu met Corona, zie je dat allerlei boetiekjes ook social media kanalen hebben.0 comments

Comments


bottom of page